Blog o nauce języka arabskiego i jego dialektów od podstaw.

Pokazywanie postów oznaczonych etykietą dialekty arabskie. Pokaż wszystkie posty
Pokazywanie postów oznaczonych etykietą dialekty arabskie. Pokaż wszystkie posty
Ćwiczenie: przeczytaj krótki tekst i odpowiedz na pytania.

Ćwiczenie: przeczytaj krótki tekst i odpowiedz na pytania.


Ćwiczenie: Przeczytaj krótki tekst w dialekcie lewantyńskim języka arabskiego i odpowiedz na pytania. Jeżeli nie potrafisz jeszcze czytać w języku arabskim, zjedź na dół i zobacz tłumaczenie tekstu oraz wymowę. 




Jezyk arabski, nauka arabskiego od podstaw, podstawy arabskiego, alfabet arabski, jak nauczyc sie arabskiego, jezyk arabski od podstaw









jezyk arabski, nauka arabskiego od podstaw, czy jezyk arabski jest trudny, jak nauczyci sie arabskiego



1. Odpowiedz na pytania.  


a). O której godzinie wstaje Yusef?
b). Czy Yusef je rano śniadanie?
c). Kim z zawodu jest Yusef?
d). Gdzie pracuje?
e). O której godzinie kończy pracę?
f). Co robi po pracy?
g). Gdzie dzisiaj poszedł z przyjaciółmi?
h). O której wrócił do domu? 
i). Czy Yusef po powrocie do domu był zmęczony? 


2. Przetłumacz zwroty opierając się na opowiadaniu.


a). Codziennie
b). On pije kawę.
c). Wrócił do domu.
d). Był bardzo zmęczony. 



Poniżej zobaczysz ten sam tekst razem z wymową oraz tłumaczeniem. 




jezyk arabski, nauka arabskiego od podstaw, czy jezyk arabski jest trudny, jak nauczyci sie arabskiego

Tłumaczenie:

Yusef codziennie budzi się o godzinie szóstej. Pije kawę a później je śniadanie. 
Po śniadaniu idzie do pracy. 
On jest nauczycielem języka arabskiego i pracuje w szkole. 
Codziennie kończy pracę o piątej, a po tym jak skonczy pracę idzie z przyjaciółmi zjeść obiad. 
Dzisiaj po obiedzie poszli do kina.
Yusef wrócił do domu o dziesiątej i poszedł spać, ponieważ był bardzo zmęczony. 

Odpowiedzi:



1. Odpowiedz na pytania. 


a). Yusef wstaje o godzinie szóstej. 
b). Tak. 
c). Jest nauczycielem arabskiego
d). Pracuje w szkole
e). Kończy pracę o piątej. 
f). Po pracy chodzi na obiad z przyjaciółmi.
g). Po obiedzie poszli do kina. 
h). Wrócił do domu o dziesiątej. 
i). Tak, był zmęczony. 


2. Przetłumacz zwroty opierając się na opowiadaniu.


a). كل يوم
b). بشرب قهوة
c). رجع على البيت
d). كان كتير تعبان


Ćwiczenie: Quiz- przetłumacz zdania na język arabski (+odpowiedzi i wyjaśnienie)

Ćwiczenie: Quiz- przetłumacz zdania na język arabski (+odpowiedzi i wyjaśnienie)

Przetłumacz poniższe zdania w dialekcie lewantyńskim języka arabskiego. 






Po quzie sprawdź swoje odpowiedzi z wyjaśnieniem do każdego zdania. 


Jezyk arabski, nauka arabskiego od podstaw, podstawy arabskiego, alfabet arabski, jak nauczyc sie arabskiego, jezyk arabski od podstaw




QUIZ


1. ما بحب أطبخ

a). Nie lubię sprzątać.
b). Lubię gotować. 
c). Nie lubię gotować.
d). Lubię sprzątać. 

2. لازم أنظف البيت اليوم

a). Chcę dzisiaj posprzątać dom.
b). Posprzątałam wczoraj dom. 
c). Muszę jutro posprzątać samochód. 
d). Muszę dzisiaj posprzątać dom. 


3. بدي أشتري فستان

a). Nie chcę nosić sukienki.
b). Chcę nosić sukienkę. 
c). Chcę kupić kurtkę.
d). Chcę kupić sukienkę. 

4. ما عندي وقت اليوم

a). Mam dzisiaj dużo czasu.
b). Nie mam dzisiaj czasu. 
c). Nie masz dla mnie czasu.
d). Wczoraj nie miałam czasu. 

5. دخل على الغرفة

a). Wyszedł z pokoju.
b). Wszedł do pokoju.
c). Uciekł z pokoju.
d). Wejdzie do pokoju. 

6. هم بخدعونا

a). My ich oszukujemy
b). Oni nas oszukują.
c). Oni ich oszukują.
d). Oni nas wykorzystują. 

7. سألني آدم عن إسمي

a). Adam zapytał mnie jak on ma na imię.
b). Adam zapytał o jego imię.
c). Adam zapytał mnie o moje imię. 
d). Zapytałam Adama o jego imię. 

8. مبارح حضرت فيلم كتير مضحك

a). Wczoraj obejrzałam bardzo dziwny film.
b). Wczoraj obejrzałam bardzo straszny film.
c). Rano obejrzałam bardzo śmieszny film.
d). Wczoraj obejrzałam bardzo zabawny film. 

9. هي خافت من الكلب

a). Ona kocha psy.
b). Ona boi sie psów.
c). Ona boi się tego psa.
d). Ona wystraszyła się psa. 

10. سارة بتشكي طول الوقت إنها تعبانة

a). Sara od jakiegoś czasu narzeka, że jest zmęczona.
b). Sara cały czas narzeka, że jest zmęczona.
c). Sara cały czas przypomina nam, że jest zmęczona.
d). Sara cały czas płacze, że jest zmęczona. 






Odpowiedzi


1. c
2. d
3. d 
4. b
5. b
6. b
7. c
8, d 
9. d 
10. b


Wyjaśnienie






nauka arabskiego, jezyk arabski, jak nauczyc sie arabskiego, nauka arabskiego od podstaw, alfabet arabski

nauka arabskiego, jezyk arabski, jak nauczyc sie arabskiego, nauka arabskiego od podstaw, alfabet arabski

nauka arabskiego, jezyk arabski, jak nauczyc sie arabskiego, nauka arabskiego od podstaw, alfabet arabski

nauka arabskiego, jezyk arabski, jak nauczyc sie arabskiego, nauka arabskiego od podstaw, alfabet arabski

nauka arabskiego, jezyk arabski, jak nauczyc sie arabskiego, nauka arabskiego od podstaw, alfabet arabski

nauka arabskiego, jezyk arabski, jak nauczyc sie arabskiego, nauka arabskiego od podstaw, alfabet arabski

nauka arabskiego, jezyk arabski, jak nauczyc sie arabskiego, nauka arabskiego od podstaw, alfabet arabski

nauka arabskiego, jezyk arabski, jak nauczyc sie arabskiego, nauka arabskiego od podstaw, alfabet arabski

nauka arabskiego, jezyk arabski, jak nauczyc sie arabskiego, nauka arabskiego od podstaw, alfabet arabski

nauka arabskiego, jezyk arabski, jak nauczyc sie arabskiego, nauka arabskiego od podstaw, alfabet arabski




Jak Wam poszło? :)





Jak powiedzieć Szybko! po arabsku? Zwroty #7

Jak powiedzieć Szybko! po arabsku? Zwroty #7

Dzisiaj poznacie 15 nowych zwrotów w języku arabskim, w dialekcie lewantyńskim.

Jezyk arabski, nauka arabskiego od podstaw, podstawy arabskiego, alfabet arabski, jak nauczyc sie arabskiego, jezyk arabski od podstaw


1. Przed minutą (np. przed minutą go widziałem)

قبل دقيقة

Qabel deqiiqa (abel de'i'a- qaf najczęściej jest zastąpione hamzą)


2. Szczegółowo (np. opowiedz mi o czymś ze szczegółami ;) ) 

بالتفصيل

bit-tafsiil


3. Jeżeli popełnię błąd, powiedz mi. 

إذا رح أغلط أحكيلي

Ida raH aghlat aHkiili


4. Ani słowa

ولا كلمة 

Łala kilme


5. Konieczne/ niezbędne

ضروري

Daruuri


6. Czy nie?

ولا لا

Łilla la


7. Nie tak?

مش هيك 

Misz heik?


8. Pierwszy raz

أوّل مرّة

Ałłal marra



9. Ostatni raz

آخر مرّة

Aakhir marra


10. Obrzydliwe!

مقرف

Muqref (mu'ref)

lub 

بقرّف

Biqarrif (Bi'arrif)


11. Na czas 

على الوقت

3ala alła'et

12. W dowolnym momencie

في أي وقت

Fi ajj ła'et


13. Szybko!

بسرعة

Bsur3a

14. Dostałem szansę

إجتني فرصة

Idżatni fursa


15. Dzisiaj

اليوم

Al-joom 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...