Ćwiczenie: Quiz- przetłumacz zdania na język arabski (+odpowiedzi i wyjaśnienie)
Przetłumacz poniższe zdania w dialekcie lewantyńskim języka arabskiego.
Po quzie sprawdź swoje odpowiedzi z wyjaśnieniem do każdego zdania.
QUIZ
1. ما بحب أطبخ
a). Nie lubię sprzątać.
b). Lubię gotować.
c). Nie lubię gotować.
d). Lubię sprzątać.
2. لازم أنظف البيت اليوم
a). Chcę dzisiaj posprzątać dom.
b). Posprzątałam wczoraj dom.
c). Muszę jutro posprzątać samochód.
d). Muszę dzisiaj posprzątać dom.
3. بدي أشتري فستان
a). Nie chcę nosić sukienki.
b). Chcę nosić sukienkę.
c). Chcę kupić kurtkę.
d). Chcę kupić sukienkę.
4. ما عندي وقت اليوم
a). Mam dzisiaj dużo czasu.
b). Nie mam dzisiaj czasu.
c). Nie masz dla mnie czasu.
d). Wczoraj nie miałam czasu.
5. دخل على الغرفة
a). Wyszedł z pokoju.
b). Wszedł do pokoju.
c). Uciekł z pokoju.
d). Wejdzie do pokoju.
6. هم بخدعونا
a). My ich oszukujemy
b). Oni nas oszukują.
c). Oni ich oszukują.
d). Oni nas wykorzystują.
7. سألني آدم عن إسمي
a). Adam zapytał mnie jak on ma na imię.
b). Adam zapytał o jego imię.
c). Adam zapytał mnie o moje imię.
d). Zapytałam Adama o jego imię.
8. مبارح حضرت فيلم كتير مضحك
a). Wczoraj obejrzałam bardzo dziwny film.
b). Wczoraj obejrzałam bardzo straszny film.
c). Rano obejrzałam bardzo śmieszny film.
d). Wczoraj obejrzałam bardzo zabawny film.
9. هي خافت من الكلب
a). Ona kocha psy.
b). Ona boi sie psów.
c). Ona boi się tego psa.
d). Ona wystraszyła się psa.
10. سارة بتشكي طول الوقت إنها تعبانة
a). Sara od jakiegoś czasu narzeka, że jest zmęczona.
b). Sara cały czas narzeka, że jest zmęczona.
c). Sara cały czas przypomina nam, że jest zmęczona.
d). Sara cały czas płacze, że jest zmęczona.
Odpowiedzi
1. c
2. d
3. d
4. b
5. b
6. b
7. c
8, d
9. d
10. b
Wyjaśnienie
Jak Wam poszło? :)












Brak komentarzy:
Prześlij komentarz